Workshop ‘Duurzaamheid’ in de wijken

Klant: Gemeente Nijmegen
Categorie: Duurzaamheid in de wijken
Opdracht: Kennisdeling wijkaanpak bijzondere doelgroepen

De klant

De gemeente Nijmegen zoekt naar manieren waarop inwoners van de stad te motiveren zijn tot het zetten van duurzame stappen. Op bijvoorbeeld duurzaamheidscafes of conferenties zie je vaak dezelfde gezichten.

Het vraagstuk

Op welke manier kunnen we als gemeente onze inwoners stimuleren tot duurzaamheid? Welke stappen zijn daarbij zinvol? Hoe zorgen we voor een intrinsieke motivatie, waarbij we als gemeente slechts de kaders stellen? En hoe zorgen we er nu voor dat we ook mensen bereiken die we normaliter niet bereiken?

Mijn aanpak

Tijdens het Creating Legacy festival op 21 februari 2019 gaf ik een workshop met als titel ‘Duurzame acties in de wijken’. Deze workshop gaf ik samen met Kleurrijk Groen van Bureau Wijland.

We kregen tijdens onze workshop ondersteuning van Mohamed Bashir, een bekend persoon voor de Somalische gemeenschap in Nijmegen. Hij begon ooit als sleutelfiguur (natuurlijk leider vanuit zijn gemeenschap) en zet zich nu in als professional. Hij weet als geen ander op welke manier je de gemeenschap wel of niet kunt bereiken voor een event dat je gaat organiseren.

Resultaten

  • Workshop
  • Hand-out voor de deelnemers, download hier. De groepen bestonden uit circa 10 deelnemers, in twee rondes