Ik sprak Monique. Ze is 45 jaar en woont in Hatert in Nijmegen. Ze is laaggeletterd. In haar geval betekent dat dat ze niet goed kan schrijven en moeilijk kan lezen. Rekenen kan ze behoorlijk goed.
En als je weet dat 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met (een van) deze vaardigheden, weet je dat Monique er niet alleen voor staat.
Ze vond haar moeder altijd heel aardig, want van haar moeder hoefde ze niet per se naar school. Ze was nogal een bang kind en werd op school gepest. School was dus helemaal niet leuk en ze kreeg het voor elkaar om steeds weer ziek te zijn. Ze kon heel goed acteren dus. Nu, achteraf, zou ze hebben gewild dat haar moeder wat strenger was geweest.
ROC Nijmegen
Monique volgt nu een opleiding bij ROC Nijmegen waar ze met andere volwassenen werkt aan lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Ze is nu een jaar bezig en ze maakt grote stappen. “Eerst stonden mijn Whatsapp-berichten echt vol met fouten, maar nu lees ik ze sowieso eerst goed na en stuur het bericht dan pas weg.”
Waarom zolang gewacht?
Ze heeft zich heel lang kunnen redden, doordat ze zeer mondig is en een fotografisch geheugen heeft. Ze had allerlei baantjes, onder andere als koerier en in de schoonmaakdienst.
En toen ging het mis…
Toen ze in de WW terechtkwam en formulieren moest invullen, ging het mis. Ze vulde de verkeerde formulieren in, waardoor ze te laat de juiste informatie had aangeleverd. Ze werd hierdoor beticht van fraude en kreeg boete op boete. “En dat gaat heel snel, kan ik je vertellen.”
Kennismaking taalles
Via het UWV werd ze getipt om contact op te nemen met ROC Nijmegen, voor de taallessen. Tijdens de taalles krijgt ze onder andere dictee, dit vindt ze erg leuk. Ook nieuwsbegrip is een interessant onderdeel: een stuk uit de krant lezen en erover praten met de groep. Lezen wordt dan leuk! Ja, ze krijgt ook huiswerk, bijvoorbeeld het Jeugdjournaal kijken.
Hoe is het om ‘weer’ in de klas te zitten?
“Heel leuk eigenlijk. En iedereen werkt op zijn eigen niveau en iedereen heeft respect voor elkaar in de klas. Niemand wordt uitgelachen. En heel belangrijk: domme vragen bestaan niet!”
Het gaat goed met Monique. Haar laagste cijfer is een 8,7. En ze heeft nu zelfs een boek bij de bibliotheek gehaald: ‘Moord in de Bloedstraat’ van Annejet van der Zijl. Dit zijn korte misdaadverhalen. “Mijn zoon heeft ook moeite met lezen. Ik ga soms samen met hem taarten bakken en dan lezen we samen op het pak hoe je het moet doen. Dat gaat niet altijd goed, dan moeten we soms weer terug naar de winkel, omdat we iets zijn vergeten.”
Eigen kinderen niet voorgelezen
En als haar gevraagd wordt of ze haar kinderen vroeger wel kon voorlezen, schiet Monique vol. “Dit doet zoveel pijn, want, nee, dat kon ik dus niet.” Of haar kinderen haar dat kwalijk nemen? “Nee, zeker niet. Ze begrijpen het heel goed. En ze zijn nu heel trots op me.”
Tips van Monique aan anderen
“Als ik een tekst lees, lees ik hem vaak hardop voor. Dat helpt. Dan begrijp ik het beter. En: Vraag hulp! Probeer het niet in je eentje op te lossen.”
Meer informatie over de taalles
Bekijk hier de folder van ROC Nijmegen: