dementie talkshow

Talkshow dementie

In gesprek met je wijk. Dementie raakt ons allemaal, of we krijgen er allemaal in ons leven wel een keer mee te maken. Je opa of oma, je partner, een buurvrouw of jijzelf. Dan is het goed om te weten wat je kunt doen om het leven zo prettig mogelijk te blijven leven.

Tijdens de talkshow spraken we met drie gasten: Maud Graff, hoogleraar Ergotherapie en grondlegger van de EDOMAH-methode. Zij vertelde over wat je voor mensen met dementie kunt doen en hoe je ook de mantelzorger kunt helpen. Met ergotherapie ga je op zoek naar de mogelijkheden in en om het huis en het aanbrengen van methodes (structuren) om zoveel mogelijk te kunnen blijven doen. Doordat de patiënt meer zelfregie krijgt, wordt de mantelzorger meer ontlast.

Veiligheid of privacy?

Rini Cillissen vertelde over de zorg voor zijn moeder en hoe dit de relatie met haar heeft veranderd.

Hij vertelde onder andere over het volgsysteem dat bij zijn moeder in huis was geïnstalleerd, om ervoor te zorgen dat hij haar bewegingen kon volgen. Maar belangrijker: dat hij kon ingrijpen als het nodig was. Daarop volgde ook een discussie over ethiek: hoe zorg je voor een veilige omgeving, maar waarborg je ook de privacy van de cliënt? Conclusie was toch wel dat veiligheid vooropstaat.

 

Via de padlet was het mogelijk om direct te linken naar handige website of tools. Ook kon het publiek vragen of dilemma’s delen via het scherm.

Enkele relevante links:

https://www.mantelzorgbergendal.nl/

https://www.dementienet.com/

https://teuntoebes.com/