Verbinden trajecten Schuldhulpverlening

Verbinden trajecten schuldhulpverlening

Klant: VNG Realisatie
Categorie: Schuldenproblematiek
Opdracht: Verbinden van kennis en ervaring op het gebied van de brede schuldenaanpak

De klant

Voor gemeenten is het de uitdaging om optimaal mee te bewegen met ontwikkelingen en trends in de samenleving en te anticiperen op verwachtingen en aan te sluiten op kansen die ontstaan. VNG Realisatie speelt in op deze veranderingen door gemeenten uiteenlopende producten en advies aan te bieden.

Het vraagstuk

Er staan wetswijzigingen op de agenda die van invloed zijn op de uitvoering van (preventie op) de schuldhulpverlening door gemeenten. Gemeenten moeten hierdoor eerder signaleren dat mensen in financiële problemen kunnen komen, een socialer incassobeleid voeren en een efficiënter proces inrichten.

Waar sta je als gemeente?

Mijn aanpak

Samen met het team Verbinden Schuldendomein zijn we in kaart gaan brengen op welke manier gemeenten zich nu al voorbereiden op die wetswijzigingen. En we hebben in kaart gebracht hoe het landschap van de schuldhulpverlening is opgebouwd.
Dit landschap hielp diverse partijen om het gesprek te voeren.

Tijdens het Congrestival en tijdens vijf regiobijeenkomsten zijn we met gemeenten in gesprek gegaan over wat zij zelf al doen ter voorbereiding op de wetswijzigingen en aan welke informatie zij behoefte hebben.

Serious Game

Met een serious game gaven we deelnemers de volgende opdracht:

“Hierbij ontvangen jullie € 500,-. Je kunt met dit geld kiezen uit vele producten die je gaan helpen bij het verbeteren van jullie schuldhulp. Maar let op: je budget is beperkt, maak dus bewuste keuzes. Je krijgt na ronde 1 nog kans om een extra product uit te kiezen, dus zorg dat je wat geld overhoudt.”

Na het winkelen beargumenteerde men waarom ze welke producten hadden aangeschaft. Daarna ging met voor ronde 2 en veel bewuster samenwerken. Bewustwording dus!

Resultaten

  • Zichtbaarheid en eerste inventarisatie tijdens Congrestival
  • (Door)ontwikkeling landschap schuldenproblematiek
  • Serious gaming met 20 gemeenten tijdens regiobijeenkomsten