Wat doen onze netwerkpartners zorg, wonen en welzijn op het thema ‘armoede’, of wat zouden ze daarin graag willen ontwikkelen? En hoe kunnen ze daar vervolgens in samenwerken?
Met die vragen ging ik een aantal jaren geleden op pad voor de Zorgalliantie: een regionaal kennis- en leernetwerk van organisaties in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Limburg die actief is op de terreinen wonen, welzijn, zorg en onderwijs. Samen met tegenwoordige professionals en toekomstige professionals (studenten HAN) werken zij aan diverse thema’s.
Delen van werkende interventies
Vanuit de interviews met partners uit dit netwerk bracht ik in kaart welke interventies er al zijn binnen deze organisaties en hoe deze gedeeld kunnen worden. Als voorbeeld hoorde ik de aanpak van een woningcorporatie richting bewoners die een maand betalingsachterstand hadden. De woningcorporatie ondernam meteen actie door in gesprek te gaan met deze huurders en gingen samen op zoek naar een oplossing. Daarmee werd een grotere schuld voorkomen en kwam de huurder ook in contact met hulp om schulden in de toekomst te kunnen voorkomen. Ik organiseerde een gesprek waarin woningcorporaties samenkwamen om deze interventie toe te lichten en verder uit te vragen.
Studenten op pad om verhalen op te halen
Een ander mooi voorbeeld was de inzet van studenten die in een bepaalde regio verhalen van inwoners gingen ophalen. Die verhalen kwamen terecht in de verhalenkamer van de HAN en werden teruggegeven aan de professionals in die regio. Voor de studenten een mooie manier om in contact te komen met de doelgroep waar zij later voor gaan werken (bewoners) en zicht op wat er van hun toekomstige vak gevraagd wordt.
Vanuit mijn rol als kwartiermaker ben ik later ook ingezet in het projectteam Week tegen Armoede, een jaarlijks terugkerend event op de HAN om partners, studenten, professionals, vrijwilligers rondom het thema armoede samen te brengen.