Toen ik een paar jaar geleden een carrière-switch wilde maken, begon ik, zoals ik dat tot dan toe kende, met me in te schrijven bij allerlei vacaturebanken. En ik ging op zoek naar geschikte vacatures. Waar ik naar zocht? Iets met communicatie en projectmanagement, want daar liggen mijn roots en dat vind ik leuk om te doen.

Wat ik wel wist, is dat ik niet zomaar willekeurig projecten wilde draaien. Ik wilde me heel graag aansluiten bij projecten die iets betekenen voor een ander of voor ons allemaal.

Dat klinkt heel groots, en ik dacht dus vooral aan ‘helpen’. Zou hulpverlener dan iets voor me zijn? Nee, ik denk dat ik liever aan een bestaand systeem sleutel, waarmee je grotere groepen mensen verder kunt helpen. Maar hoe dan? En bij wie? Ik kon de geschikte vacature niet vinden.

Dromen over ondernemerschap

Ik had er al wel eerder over gedroomd om mijn eigen bedrijf te runnen. Het leek me heerlijk om dan bijvoorbeeld je eigen administratie te voeren ;-). Ja, je leest het goed. Iets waar veel collega-ondernemers een schurfthekel aan hebben. Wiskunde B, boekhouden en financieel management waren mijn favoriete vakken…dus, nee, voor mij zou die administratie juist een feestje zijn. En de eigen regie over wat je doet en waar je je energie in steekt, dat sprak me zeker ook wel aan. Toch maar eens overwegen of ik voor mezelf ga beginnen?

En ik ben inmiddels 2,5 jaar zelfstandig en die vacature? Nee, die ben ik nog steeds niet tegengekomen en toch heb ik doorlopend allerlei mooie opdrachten mogen doen.

Sociaal domein, duurzaamheid en inclusiviteit

Momenteel werk ik bijvoorbeeld voor VNG Realisatie, waarbij ik me, samen met een team, inzet voor het Verbinden van het Schuldendomein: inzichtelijk maken wat er speelt qua wetgeving, welke pilots of interventies worden uitgevoerd en hoe andere gemeenten hier hun voordeel mee kunnen doen.

Daarnaast werk ik voor de HAN, de Zorgalliantie en Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen aan het koppelen van ambities om armoede in de regio aan te pakken: welke vraagstukken liggen er bij meerdere organisaties en op welke manier kan innovatie hierbij helpend zijn en welke eerste stappen moeten we dan gaan zetten? Ook gaan we aan de slag met een vakgroep ervaringsdeskundigen die ervoor gaan zorgen dat de bestaande professional gevoed wordt met de kennis van deze nieuwe professional. En het zorgt ervoor dat de inwoners, die nu minder vertrouwen hebben in hulpverlening, makkelijker bereikt worden en daarmee eerder passende hulp ontvangen.

En ten slotte mag ik mooie, duurzame initiatieven in Nijmegen ondersteunen, zoals het Duurzaamheidscafé (PR) en Mijn Groene Wijk (programmamanagement en communicatie).

En ik vergeet natuurlijk niet mijn all-time-favorite ‘Op het bankje met…’ en het initiatief dat ik met Mark Spijker ben opgestart om aan het einde van het jaar iets vets neer te zetten in het kader van eenzaamheid. Er hebben zich al 14 extra enthousiastelingen aangemeld…alleen dat al is tof.

ZZP’er of ZP’er?

Even terug naar de titel van dit verhaal. ZZP’er betekent ‘zelfstandige zonder personeel’. Eerlijk gezegd, wat maakt het iemand uit of ik wel of geen personeel heb? Als ik iemand nodig heb, zoek ik een collega die een project samen met mij wil doen. Je noemt iemand met personeel toch ook geen ZMP’er?

De benaming (als dat al nodig is) ZP’er past me beter: iemand die een professie uitvoert, die toevallig niet in een vacature te vatten is, en het dus zelfstandig uitvoert. Een zelfstandig professional.